08 Pro

Kalous ušatý – Asio otus

written by Autor No Comments posted in Ptáci

Kalous ušatý je středně velký druh sovy, délka jeho těla činí 35–40 cm a v rozpětí křídel měří 90–100 cm, má černé zbarvení je porostlý hustým, velmi měkkým peřím světle až tmavě hnědého zbarvení. Vrchní část těla je přitom tmavší s různorodou kresbou, spodina těla je zase posetá množstvím černých podélných skvrn. Jeho charakteristickým znakem jsou dlouhá pera kolem uší s charakteristickým prodlouženým opeřením kolem ušních otvorů, díky kterému získal svůj název v mnoha světových jazycích. V České republice se jedná o jednu z nejhojnějších a nejrozšířenějších sov vůbec, hnízdí v počtu 4000–7000 párů, a to až po nadmořskou výšku 1000 m. Jejím přirozeným biotopem jsou převážně řídce porostlé otevřené kulturní krajiny, přes den se často zdržuje v lesích, většinou vysoko na stromech v těsné blízkosti kmene, kde je díky svému hnědému zbarvení a štíhlému tělu velmi těžce zpozorovatelný. Při přímém ohrožení se načepýří, čímž opticky zvětšuje svou velikost, syčí a klape zobákem. Obývá všechny kontinenty severní polokoule. V zimě se často sdružuje do malých skupin, které přes den odpočívají v těsné blízkosti u sebe. Přes zimu na naše území navíc zalétávají i ptáci ze severní a východní Evropy.

Comments are closed.