13 Pro

Pelikán bílý -Pelecanus onocrotalus

written by Autor No Comments posted in Ptáci

Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus) je velký vodní pták. Dorůstá do velikosti až 175 cm, má rozpětí křídel 226 – 630 cm a hmotnost až 5 – 15 kg. Má mohutné tělo s krátkými končetinami, všechny prsty na nohou spojené plovací blánou, krátký ocas, silný zobák a charakteristický hrdelní vak. Je skoro celý bílý, jen konce letek má černohnědé, vak žlutý a nohy růžové. Pelikán bílý nejvíce hnízdí v Africe a v lokalitách od jihozápadní Evropy po střední Asii. Zimu vždy přečká v teplých lokalitách severozápadní Afriky, odkud se zpět vrací od března.  Populace je poměrně početná kolem 300 000 jedinců. Během léta zaletí i na území střední Evropy, několik ptáků bylo zaznamenáno také na území České republiky. Stejně jako ostatní pelikáni se živí téměř výhradně rybami, které chytá do svého hrdelního vaku. Svou kořist loví většinou při plavání na hladině, často však i ve skupinách, kdy ryby společně nahání na mělčinu, kde se stanou snadnou kořistí. Potravu loví především brzy ráno a na večer a denně spořádá až 1,5 kg ryb. Největší hrozbu pro pelikány stále představuje uvíznutí v rybářských sítích, pronásledování ze strany porybných, kteří pelikánům přisuzují velký úbytek ryb na chovných rybnících, otrava pesticidy. Létá mocnými plochými rázy křídel, velmi často plachtí a krk má přitom vždy položený na hřbet.

Comments are closed.